De Frick Collection – Beeldende kunstlezing door Marie-Claire Valck Lucassen

Let op!
Dit is een activiteit van De Kunstkring Haaksbergen, kaartjes voor deze activiteit  kunnen alleen aan de deur worden gekocht.

De Frick Collection is de kunstverzameling van de Amerikaanse cokesfabrikant en mecenas Henry Clay Frick (1849-1919). Zij is ondergebracht in zijn vroegere woonhuis, nu museum, gelegen aan de Fifth Avenue nabij het Central Park (Manhattan) in New York. Frick werd geboren in 1849 in een eenvoudig boerengezin. Hij investeerde, samen met een neef, met succes in de opkomende kolenindustrie. Hij ontwikkelde een procedé om steenkool om te vormen tot cokes. Daarmee bouwde hij een vermogen op. Voor de opkomende Pittsburghse staalindustrie was hij een onmisbare toeleverancier. In 1905 verhuisde Frick naar New York om er zijn laatste levensjaren door te brengen. Op de hoek van de Fifth Avenue en de zeventigste straat verrees in de jaren 1913-1914, een door architect Thomas Hastings ontworpen residentie voor Henry Clay Frick en zijn vrouw Adelaide. Hierin bracht Frick zijn alsmaar groeiende kunstverzameling onder. Frick liet in zijn testament opnemen dat het woonhuis, met kunstcollectie, een voor iedereen toegankelijk museum moest worden en bepaalde daarbij dat het door hem aangekochte deel van de collectie nimmer het pand mocht verlaten. Na de dood van Frick in 1919 kwamen het woonhuis en de collectie in een stichting terecht. Zijn vrouw bewoonde het huis tot aan haar dood in 1931. Daarna werd de residentie omgebouwd tot permanente tentoonstellingsruimte. Daartoe werden twee bijkomende zalen, een concertruimte en een voordrachtzaal met atrium bijgebouwd. In december 1935 opende de “Frick Collection” de deuren voor het publiek. De kunstverzameling bevat schilderkunstige meesterwerken van Europese kunstenaars, zoals: Rembrandt, Vermeer, Gainsborough, Turner, Goya, Velasquez en vele vele anderen. Sinds Fricks dood in 1919 werd de collectie met een derde uitgebreid door zijn dochter Helen.

‘MANHATTAN MASTERS’ IN HET MAUIRITSHUIS IN DEN HAAG
29 september 2022 t/m 15 januari 2023
10 topstukken maken voor één keer de overtocht naar Europa
In Manhattan Masters tonen we het mooiste van het mooiste uit de The Frick Collection in New York. De schilderijen die we in deze tentoonstelling laten zien verruilden Europa meer dan 100 jaar geleden voor Amerika en zijn sindsdien nooit meer in Europa te zien geweest. Bij hoge uitzondering leent The Frick Collection ze aan ons uit. Onder hen het beroemde Zelfportret van Rembrandt uit 1658.

Marie-Claire Valck Lucassen studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Ze is gids bij het Mauritshuis, het Kunstmuseum Den Haag en bij de beeldentuin Clingenbosch in Wassenaar.

NOG MEER KUNSTKRING?