Özcan Akyol – literaire lezing door Özcan Akyol

Let op!
Dit is een activiteit van De Kunstkring Haaksbergen, kaartjes voor deze activiteit  kunnen alleen aan de deur worden gekocht.

Özcan Akyol (Deventer, 7 april 1984) is een Nederlandse schrijver, columnist en televisiepresentator. Naast zijn literaire werk is hij columnist. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in onder andere Hard gras en Viva Mama. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma’s. Akyol volgde na de mavo een opleiding journalistiek en Neder-lands. In september 2011 debuteerde hij op papier in het korte verhaal Zero Impact in de bundel WTF? In oktober 2012 verscheen zijn debuutroman Eus bij uitgeverij Prometheus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen uit een gastarbeidersgezin die zich aan zijn achtergrond probeert te ontworstelen.
Het werk werd als een gedeeltelijk autobiografische schelmenroman gepresenteerd.
De schrijver is vanaf dat moment naast schrijver ook opiniemaker. Hij is met enige regelmaat op televisie om zijn mening te geven over de actualiteit, bijvoorbeeld in programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw. In mei 2014 schreef hij samen met twitteraar Dublanqebogarde de bundel Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen?, een citatenboek over absurde omgangsnormen op en rond het voetbalveld. In het najaar van 2014 verscheen het eerste kinderboek van Akyol: Wij vieren geen feest. In februari 2016 verscheen zijn tweede roman, getiteld Turis. In 2017 werd de door Akyol gemaakte televisiedocumentaire serie De neven van Eus op NPO 2 en VRT uitgezonden.
Vanaf december 2017 maakt Akyol voor de BNNVARA het radioprogramma Onze man in Deventer. Hij interviewt daarin live op NPO Radio 1 tussen twaalf en één uur ’s nachts een gast in zijn huis in Deventer. Sinds december 2018 is het vast opgenomen in de wekelijkse programmering van NPO Radio 1. Op 30 januari 2019 won hij met dit programma de Nachtwacht Award 2019. In 2019 werd Akyol de nieuwe presentator van het televisieprogramma Sterren op het Doek. Op 18 juli 2020 werd de eerste aflevering van het televisieprogramma De geknipte gast uitgezonden. In 2020 schreef hij het Boekenweekessay, dat bij de Boekenweek hoort. Op 25 januari 2022 won Eus voor de tweede maal De Nachtwacht Award voor zijn nachtprogramma Onze Man in Deventer.
Akyol had een moeilijke jeugd, zo vertelde hij in diverse interviews. Akyol presteerde slecht op school en werd chauffeur voor een criminele Roma-familie. Later beroofde hij met anderen winkels, maar werd gepakt en zat zijn straf uit. In een huis van bewaring ontdekte Akyol de literatuur. Hij las een boek van Maarten ’t Hart over zijn geloofsafval, en leerde hoe hij zijn oude identiteit achter zich kon laten. Dat ervoer hij als een grote bevrijding. Die bevrijding betekende ook een breuk met zijn vader, die hij sindsdien niet meer heeft gesproken. Akyol is agnost, hij groeide op in een liberaal islamitisch gezin. Hij is kritisch over de islam en Turks nationalisme, hetgeen hem soms ‘niet in dank afgenomen wordt’. Akyol woont samen met Volkskrant-journaliste Anna van den Breemer met wie hij twee kinderen heeft.

Entree leden van de Kunstkring en jongeren t/m 18 jaar gratis. Niet-leden: € 10,00.

NOG MEER KUNSTKRING?